12.09.2021 405

Okulumuz 1. Kademe binası; 1940 yılında Odabaşı Köyü'nde açılmış, köy halkının topluca Lalahan'a göç etmesi nedeniyle öğrenci sayısı günden güne azalarak 6' ya düşmüştür. Lalahan Zeoteknik Araştırma Enstitüsü içinde bulunan Lalahan İlkokulu artan öğrenci sayısı karşısında yetersiz kalmış, ikinci bir okul açılması zorunlu hale gelmiştir.

E-23 Karayolu Lalahan'ı ikiye ayırdığından yolun İstasyon Mahallesi tarafı Lalahan İlkokulu'nda, Karşıyaka Mahallesi tarafında bulunan öğrenciler Lalahan Ortaokulu'na ait binada Valilik Makamı'nın 17.10.1989 Tarih ve 310/2789 sayılı oluru ile Odabaşı İlkokulu kapatılarak burada açılmasına karar verilmiştir.

1987-1989 Öğretim Yılı başından itibaren öğlene kadar ilkokul kısmı öğleden sonra Ortaokul kısmı eğitim yapmıştır. Daha sonra 4351 m2 alan üzerine 2 katlı yeni bir okul yapılmıştır. 1989-1990 öğretim yıllarında yeni binada eğitime başlanılmıştır. Valilik Makamı' nın 20.06.1989 tarih, 310/1790 sayılı olurları ile okulun adı Karşıyaka İlkokulu olarak değiştirilmiştir.

1989-1990 öğretim yılında 4351 metrekare alan üzerine yapılan 2 katlı okul binasında İlkokul( bugün Lalahan Çok Programlı Anadolu Lisesi olarak kullanılıyor),3562 metre kare üzerine kurulu olan ve devir alınan binada Ortaokul olarak eğitime devam etmiştir.

1996 yılında İlköğretim Kanunu gereğince Lalahan Ortaokulu ve Karşıyaka İlkokulu, Karşıyaka İlköğretim Okulu adı altında tek okul olarak birleştirilmiş 2 ayrı binada eğitime devam edilmiştir.

Okulumuzun 1. kademe binası 24 Ekim 2005 yılında Treysan a.ş. tarafından yapılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmıştır. Okul binamız çelik konsüktrüksiyon prefabrik olarak depreme dayanıklı ve taşınabilir yapıdadır. 2006 yılında ORİCA-NİTRO Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ÖZ YURDAKULLAR MAK. İNŞ. MAD. SAN.'A "Eğitime %100 Destek Projesi" ile yaptırılan 2 katlı betonarme binada eğitim öğretime devam edilmektedir. Bu betonarme bina Ortaokul olarak kullanılmaktadır. Okulumuza İsmini Veren Serdar TOSUN 1964 Elazığ doğumlu Serdar Tosun; İlk, orta ve lise eğitiminin ardından ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. ABD Pennsylvania State University'de Makine Mühendisliği alanında lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra İsveç firması Nitro Nobel'de fabrika müdürü olarak 3 yıl görev yaptı. Çeşitli yabancı firmalara danışmanlık da yapan Serdar Tosun, daha sonra Orica Nitro ismindeki firmasını kurarak Kazakistan, Kırgızistan ve Gürcistan ülkelerinde yatırımlar yaptı. Yakalandığı hastalığa tedavi görmek amacıyla gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nden tekrar Türkiye'ye dönen Serdar Tosun, tedavisine devam edildiği Ankara Mesa Hastanesi'nde 27 Ocak 2007'de 42 yaşında vefat etti. Evli ve bir çocuk babası olan Serdar Tosun 'un cenazesi 29 Ocak 2007 Pazartesi günü Kocatepe Camisinde kılınan öğle namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığında defnedildi. Cenaze törenine siyaset ve spor dünyasının ileri gelenleri katıldı. Merhuma Allah'tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

19.04.2007'de Ankara Valiliği'nin oluru ile Elmadağ Lalahan Serdar Tosun İlköğretim Okulu adını almıştır. Temmuz 2008 tarihinde Lalahan'ın Mamak ilçesine bağlanmasıyla okulumuzun adı Mamak Lalahan Serdar Tosun İlköğretim Okulu olarak tekrar değişmiş olup o tarihten itibaren de bu adla eğitim-öğretime devam etmiştir. 14/06/2012 tarihinden itibaren LALAHAN SERDAR TOSUN İLKOKULU ve LALAHAN SERDAR TOSUN ORTOKULU olarak eğitim-öğretime devam etmektedir.